Barri novaiorquès de Brooklyn, anys 50. L’Eilis és una jove irlandesa que comença aquí una nova etapa de la seva vida. Lluny de casa s’haurà d’obrir camí com a dependenta en uns grans magatzems i forjarà noves amistats i amors que l’acompanyaran en el seu salt cap a la maduresa. L’emigració, la solitud, la llibertat i la poderosa força de la voluntat són els fils invisibles que nuen aquesta història signada per l’autor irlandès Colm Tóibín.
La vida sense la Sara Amat, Pep Puig
La Sara, una noia de tretze anys, desapareix mentre juga a cuc amagar amb la colla d’amics. Tot el poble d’Ullastrell es mobilitza per trobar-la, però no ha deixat rastre. Què se n’ha fet de la noia que ha desaparegut de cop i volta? Aquest és el tret de sortida d’un llibre que atrapa no només per la pròpia història, sinó també per la lectura que se’n pot treure de l’interior dels personatges. Molt recomanable per passar, més lleugerament, els dies calorosos d’estiu.
Educar sense cridar, Alba Castellví Miquel
Ara que ha acabat l’escola, durant les vacances, és un bon moment per reflexionar sobre com estem educant els nostres fills i filles. Qui no ha cridat més d’una vegada a casa després de perdre la paciència? Qui no ha repetit cinquanta vegades què cal fer al seu fill sense obtenir-ne resposta? Aquest llibre dóna pautes senzilles i clares per educar els infants cap a la responsabilitat i la llibertat, per a que siguin capaços de prendre les seves pròpies decisions i assumir-ne les conseqüències ja des de ben petits. Tot plegat de manera molt pràctica i serena, sense perdre els estreps.
La vaca que es va enfilar a un arbre, Gemma Merino
La Tina no es una vaca com les altres. A ella li agrada fer altres coses, a banda de menjar herba fresca. També li agrada explorar el bosc i enfilar-se als arbres. Un dia, en una de les seves excursions, coneixerà un drac que canviarà la seva vida, i farà veure a les seves germanes que el món està ple d’aventures esperant a ser viscudes. Un conte molt divertit que farà gaudir els més petits de la casa.
La Llebre amb ulls d’ambre: una herència oculta, Edmund de Waal
La llebre d’ulls d’ambre és una minúscula peça d’art japonès que, juntament amb una cinquantena, conforma una col·lecció que Edmund de Waal hereta. Aquesta col·lecció de netsukes és el pretext per endinsar-se en el passat familiar. Així, veiem com els Ephrussi, una rica família jueva, s’estenen des de Rússia fins a Viena i París. Passem comptes amb Europa des de finals del segle xix fins ara; i sense artificis observem la gestació de les dues guerres mundials i l’antisemitisme d’arreu. Una obra que recorda El món d’ahir: memòries d’un europeu d’Stefan Zweig.
Lila, Marilynne Robinson
Giolead, un poblet d’Iowa en el qual la protagonista que ha tingut una infància precària, al marge de la societat, trobarà l’estabilitat suficient per construir-se un nou futur. Un dia es refugia a l’església del reverend John Ames i aquest fet donarà un tomb a la seva vida. Del llibre destaquen els diàlegs entre els dos personatges, la naturalitat amb què ella planteja qüestions al voltant de l’existència i la religió i la senzillesa amb què descriu les seves emocions i reflexions.
Duna: diari d’un estiu, Muriel Villanueva
Dins la col·lecció «Petites joies per a grans lectors» trobem aquest diari de la Duna, una nena de dotze anys que passa l’estiu amb el seu avi. Serà un estiu de deixar enrere la infància i descobrir nous amics i noves emocions i sentiments. A la pàgina web de l’editorial, el joves lectors, es poden descarregar el seu propi diari. Obra seleccionada en el Premi Atrapallibres 2016-2017 en la categoria de 11-12 anys.
Mentiders, Elisabeth Lockhart
Aquesta història pertany a una colla de cosins i un amic d’una família exquisida i rica moguda pels diners i l’aparença, els Sinclair. La colla de joves s’autoanomenen els «mentiders». Estiuegen en una illa privada i cada any es retroben. Una noia brillant, un noi apassionat per la política, un amor que sorgeix, però una amistat que es torna destructiva. Els diners, la riquesa, el viure bé, tot sembla una mentida que cal esbrinar, per què res del que sembla és real.
A punt d’estrena, Maria Carme Roca
El somni d’una noia barcelonina, l’Eulàlia, que sempre ha somiat amb el món de la confecció i l’alta costura. Les circumstàncies la duran a treballar de dependenta als grans magatzems de Can Jorba i a participar en les desfilades. Amb el pas del temps acabarà sent maniquí de Manuel Pertegaz. Una novel·la situada als anys 50 a cavall entre Manresa i Barcelona.