Mes: febrer de 2017 (Pàgina 1 de 3)

Recordant Josep Romeu i Figueras

P1080071 (Custom)L’exposició «Josep Romeu i Figueras» repassa, amb imatges, textos i documents originals del seu fons els moments més importants de la seva vida, a través de quatre grans eixos com són la poesia, el teatre, el folklore i la musicologia. Tot aquest material forma part del mateix fons documental que ell va cedir a la Biblioteca. Amb aquesta mostra, situada al vestíbul, el visitant es podrà fer una idea de la prolífica producció del dr.Romeu, amb documents singulars com la tesi que va publicar el 1948  sobre el mite del comte Arnau, del qual era un gran coneixedor. També s’hi poden veure les cartes que conservava d’escriptors com Salvador Espriu o Rosa Leveroni, així com notes manuscrites del seu dia a dia com a crític literari. L’exposició també mostra la seva obra poètica, que es troba en préstec a la Biblioteca: Terra, Sonets, Aires de llegenda, Obra poètica, Tots els poemes, Temps, versos a mitja veu, Ésser i estar, Imatges i metàfores, Quotidianes, o quasi, i Poemes d’ara i de tornada, llibre pòstum publicat el 2006.

expo3 (Custom)Paral·lelament, a la sala d’exposicions de l’equipament, es pot visitar l’exposició d’imatges que el fotògraf barceloní Pau Barceló va fer de les representacions del  “Cicle de teatre medieval” i “La Passió” que el dr.Romeu va recuperar i dirigir al Saló del Tinell de Barcelona entre 1961 i 1969.

10 recursos per fer un arbre genealògic

La recerca dels avantpassats familiars és un tema que captiva a molta gent i que ha fet un salt important en els darrers anys, gràcies en part als processos de digitalització i a les plataformes en línia que han sorgit per elaborar els arbres genealògics. La Biblioteca compta amb una secció de genealogia i heràldica amb les obres més importants per endinsar-se en aquesta disciplina. En aquest llistat trobareu llibres i altres fonts d’informació per fer les primeres passes en l’elaboració de la història familiar.

  • A la recerca dels avantpassats: Un bon punt de partida és aquest llibre de tot un especialista en el tema, Armand de Fluvià.
  • Els llinatges catalans, de Francesc de Borja Moll.
  • Onomasticon Cataloniae, de Joan Coromines. Es tracta d’una obra de referència que inclou vuit volums en els quals l’autor enregistra i explica etimològicament els noms de persona i de lloc, antics i moderns, emprats al domini lingüístic català.
  • Tractat general d’Heràldica. Origen, història dels escuts i normes per a formar-los i llegir-los. Un volum per als apassionats del tema.
  • Biblioteca de la Memòria: aquest arxiu oral inclou un centenar de documents, entre els quals destaquen històries familiars que ens han fet arribar a al Biblioteca, com el llibret titulat “Els Valls de Tous”. Tots aquests documents es poden consultar a la sala.
  • Arxiu Històric Comarcal de l’Anoia: entre els seus fons destaca el de l’Arxiu Fotogràfic Municipal d’Igualada i el del districte notarial de la ciutat.
  • Arxiu Episcopal de Vic: s’hi conserven molts arxius parroquials de les esglésies de l’Anoia , on es registraven els baptismes i defuncions. Es pot fer la consulta en línia, ja que tenen el fons digitalitzat.
  • Myheritage: portal gratuït per crear un arbre genealògic en línia i compartir-lo amb qui es vulgui. Un dels punts a favor és la seva senzillesa d’ús, així com el fet que detecta coincidències de cognoms amb altres arbres allotjats al servidro.
  • Societat Catalana de Genealogia. Portal amb informació i recursos  d’interès com cursos, notícies i agenda.
  • Familysearch.org: està considerada l’organització genealògica més gran del món, amb una base de dades que inclou milions d’usuaris de tots els països que utilitzen els seus registres, arxius… Aquest portal és un servei proporcionat per l’església mormona.

 

 

« Entrades més antigues