DeBAT a BAT és un format d’activitat per a joves de 12 a 16 anys on es viatja per l’art, la literatura i la filosofia a través de l’àlbum il·lustrat i dels materials dels kits anomenats BATS. Els llibres i altres objectes poden ser explorats de manera participativa en grups reduïts de joves. A través de diferents temàtiques i àlbums els nois parlen sobre temes com la identitat, la solitud o els seus somnis i desitjos. L’activitat està oberta a grups de joves vinculats a entitats o casals, així com alumnes de qualsevol escola o institut. Cal inscriure’s prèviament a l’Espai Jove de la Biblioteca o al web del programa AIRE del departament d’Ensenyament de l’Ajuntament d’Igualada. Aquests són els BATS que s’estan treballant aquest any:
- Idem x Idem, per reflexionar sobre el concepte d’identitat, en tant que és fruit d’un conflicte constant amb un mateix i amb els altres. Amb aquesta trobada s’aprofundeix en la idea de Simone de Beauvoir: “No es neix home, no es neix dona; se n’arriba a ser”. Parlar del dret a la diferència, de la individualitat i l’autonomia. De com ens veuen i de com som i de la tendència a etiquetar. A partir de llibres com Júlia, la niña que tenia sombra de chico, de Christian Bruel.
- Rumore rumore, per debatre sobre conceptes com el rumor, el prejudici i l’estereotip. En aquesta sessió els joves reflexionaran sobre aquests termes per prendre consciència, assolir coneixements i adquirir fonaments al voltant de la creació i la gestió de rumors. Un dels llibres que es treballaran serà El príncep dels embolics, de Roberto Aliaga.
Altres BATS que ja s’han organitzat amb anterioritat des de l’Espai Jove són:
- Allò que no es veu, sobre el destí incert.
- La lluita, sobre els conflictes bèl·lics.
- El què dius i no dius, a partir dels àlbums de Shaun Tan es parla de com l’art ens pot ajudar a entendre determinades situacions vitals, i com pot ser un camí cap a la superació personal.
- Somni o desig, per endinsar-se en el concepte de desig, com a força motriu sobre la qual se sosté la vida.
- Després del després: una sessió per experimentar les possibilitats creatives del llenguatge, el simbolisme i les metàfores, on la narració és tan visual com textual.