Barcelona: Barcino, de Maria Carme Roca
L’escriptora catalana, autora de més d’una cinquantena de títols, recrea la Barcelona romana. Una novel·la històrica completíssima i excel·lentment documentada, plena de detalls i personatges apassionants. El seu protagonista és Luci Minici Natal Quadroni, un militar i polític brillant, que viurà moltes aventures.
París: No me n’aniré sense dir-te on vaig, de Laurent Gounelle
L’estiu parisenc és l’escenari d’aquesta novel·la positiva i màgica que parla del destí i del llarg camí cap a l’autoconeixement. El seu autor és precisament un especialista en desenvolupament personal i aplica tot el que aprèn en els seus viatges a les històries que escriu.
Nova York: Brooklyn, de Colm Tóibín
L’escriptor i periodista irlandès Colm Toibin va escriure aquesta novel·la l’any 2009 i l’any passat se’n va fer l’adaptació cinematogràfica. Explica la història d’una noia irlandesa que als anys vint es veu obligada a emigrar a Nova York per tenir un futur millor que el que suposadament l’espera al seu poble natal. L’enyorança, les arrels i la construcció de la pròpia identitat, l’amistat i l’amor es van entrellaçant en aquesta novel·la que esdevé un retrat de la ciutat i les seves gents a principis de segle XX.
Islàndia: El silenci del far, Albert Juvany
La primera i fins al moment única novel·la d’Albert Juvany ens transporta a les fredes terres islandeses, concretament al poble de Húsavík. Aquí, una jove protagonista introvertida que viu amb els seus tiets coneixerà un biòleg que intenta superar el seu passat. Junts aniran descobrint secrets familiars i s’hauran d’enfrontar als seus propis dimonis, simbolitzats en certa manera en la casa abandonada on havia viscut de petita la protagonista.
La Habana: Chico&Rita, de Javier Mariscal i Fernando Trueba
Els autors van adaptar al còmic aquesta pel·lícula. El resultat va ser un llibre ple de contrastos: a cavall entre La Habana, Nova York i Las Vegas dels anys 50. En aquest marc un pianista i una cantant viuran una apassionada i entranyable història d’amor… amb final feliç.
Xina: El pavelló de les Peònies, de Lisa See Kendall
L’escriptora fa un magnífic retrat de la Xina del segle XVII, els seus costums i la situació de les dones en una època en què són educades per obeir i han de somiar amors impossibles. De teló de fons, l’òpera que dóna nom al llibre.
Nova Zelanda: Trilogia dels maoris, de Sarah Lark
Sarah Lark es va donar a conèixer amb aquesta saga de grans novel·les ambientades a Nova Zelanda. A les seves pàgines recrea, entre passions i secrets, la vida d’un continent tan apassionant com desconegut. Recentment ha afegit a la trilogia un darrer títol: Una promesa a la fi del món.
Amsterdam: La casa de les miniatures, de Jessie Burton
La reeixida primera novel·la de l’autora i actriu anglesa Jessie Burton ens fa viatjar a l’Holanda del segle XVII. Aquí la jove protagonista rep com a regal de casament una misteriosa casa de nines en miniatura. La seva vida girarà a l’entorn d’aquesta peça, així com dels personatges que conviuen amb ella a la gran casa familiar.
Botswana: La primera agència de dones detectives, d’Alexander McCall Smith
Una novel·la hilarant i tendra protagonitzada per un personatge captivador: la Mma Ramotswe, propietària d’una agència a Botswana. La protagonista acceptarà un cas que li encarrega una nord-americana per localitzar el seu fill, desaparegut 10 anys enrere al desert del Kalahari.
Kabul: El caçador d’estels, de Khaled Hosseini
Un dels llibres més llegits arreu del món, ja que ha estat traduït a una quarantena de països. El seu autor és el metge afganès Khaled Hosseini. L’amistat entre dos nens de classes socials diferents és l’eix vertebrador d’aquesta novel·la ambientada a l’Afganistan dels anys 70, just abans de la invasió soviètica.