«Per a mi les biblioteques són un consol d’altres qüestions: estan tan ben muntades i tan ben portades… són un espai per compartir». Així va  definir ahir l’escriptora Maria Barbal  el que són per a ella aquests equipaments culturals, coincidint amb la celebració del 2015 com a Any de les Biblioteques. L’autora va ser la convidada del Club del llibre, un cicle de trobades entre lectors i escriptors que organitza la Diputació de Barcelona. Un centenar de persones, la major part dels clubs de lectura de les biblioteques d’Igualada, Vilanova del Camí, Masquefa, Piera, Capellades, Òdena i la Llacuna, van participar a la vetllada.

Maria Barbal va parlar sobretot de tres de les seves novel·les més reeixides, que han llegit i treballat els membres dels clubs de lectura assistents: Pedra de tartera, País íntim i En la pell de l’altre, que va publicar l’any passat després de sis anys de silenci narratiu. De Pedra de tartera, l’obra que la va donar a conèixer i que encara avui es continua llegint als instituts, va dir que era «una novel·la útil perquè és el retrat d’una època, un llibre on també s’aprèn història». Les peripècies de la Conxa, la seva protagonista, en un poble del Pallars en plena guerra i postguerra i, més endavant, a Barcelona, són la trama d’aquest llibre tan colpidor: «als pares els va trastocar aquesta trajectòria i jo tenia necessitat d’escriure sobre això».

Maria Barbal_2

En la pell de l’altre el món rural no hi és present però sí la recerca de la identitat pròpia i el tema dels exiliats de la guerra civil. I és que la novel·la està basada en el cas real de l’expresident de l’Amical Mauthausen, Enric Marco, del qual es va descobrir que havia estat un impostor. L’autora planteja aquí un difícil dilema moral al lector: si l’engany i la mentida justifiquen una causa altruista. Els complexos personatges –sobretot femenins- de les seves obres en són un altre tret característic: «de vegades hi ha algun personatge secundari que et convenç i s’obre camí ell sol, com l’Anna de ‘En la pell de l’altre’, que és la mare d’una amiga de la protagonista». El Club del llibre va acabar amb els nombrosos comentaris que els assistents van fer arribar a aquesta escriptora catalana.