«El noucentisme: la imatge gràfica», és el títol de la nova exposició que es pot veure fins al 31 de maig al vestíbul de la Biblioteca. A través de revistes, llibres i documents diversos que es conserven al fons antic el visitant es traslladarà a la Catalunya i la Igualada de principis del segle XX, quan aquest moviment va irrompre amb força. El noucentisme és un moviment ideològic, cultural i polític iniciat a Catalunya a principis del segle XX, que va suposar un corrent renovador inspirat en el classicisme i el gust per l’ordre i el seny. Es va plasmar en tot tipus de documents, com capçaleres de revistes, llibres, catàlegs, cartells i programes de festa major. D’una banda, a l’exposició s’hi pot veure una mostra de la premsa igualadina que es va impregnar de l’estil noucentista, amb capçaleres com «L’Eco d’Igualada», la «Revista d’Igualada», «Sembrant» i «L’Ideal» i, sobretot, amb documents impresos per Pere Bas i Vich. També en clau local s’hi mostren programes de la Festa Major dels anys vint i trenta amb un disseny clarament noucentista.
Pel que fa a les revistes catalanes, que també es conserven al fons patrimonial de la Biblioteca, destaquen capçaleres com «Papitu», «D’ací i d’allà» i «Vell i nou», on col·laboraven artistes del renom de Ramon Casas, Joan Junceda i Josep Obiols. Finalment, també es poden veure diverses obres per a infants il·lustrades seguint l’estètica noucentista. Entre els autors més coneguts en aquest sentit destaquen Josep Maria Folch i Torres, Josep Carner i Carles Riba.
Moltes d’aquestes publicacions es poden consultar en línia al web Trencadís (https://trencadis.diba.cat), que inclou els fons locals digitalitzats de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació.