Uns 400 joves d’ESO de diversos centres educatius d’Igualada han participat al «DEBAT A BAT: llegir i llegir-se», un projecte innovador que està desenvolupant la Biblioteca adreçat als joves d’entre 12 a 16 anys que cursen de 1r a 4t d’ESO, per desenvolupar el seu pensament crític. Es tracta d’una iniciativa que la Xarxa de Biblioteques de la Diputació impulsa entre aquelles biblioteques més compromeses amb el públic juvenil.

Aquest primer semestre d’any s’han fet dues rondes de BATS, en què els joves s’endinsen en un joc literari en què són totalment partícips i comparteixen idees i opinions sobre el tema que se’ls planteja a partir d’un àlbum il·lustrat. El primer BAT portava per títol «El que dius i no dius», i a partir dels àlbums de Shaun Tan els joves van experimentar el poder de la imatge i van crear les seves pròpies històries. El segon BAT, «Allò que no es veu», tenia com a protagonista l’àlbum «Flotante» de David Wiesner, i els participants van entendre el que hi és però no vèiem, fet que ens limita a saber triar quins camins hem de triar a la vida. Eva Maria Sabaté i Daniel Rio han estat els bibliotecaris dinamitzadors del projecte, que valoren molt positivament per la bona resposta i entusiasme dels joves.

En aquest primer semestre d’any els alumnes participants han vingut de diversos cursos d’ESO dels instituts Badia i Margarit, el Joan Mercader, l’Acadèmia Igualada, el Milà i Fontanals i també del Casal Cívic Montserrat. Després del parèntesi estival, la Biblioteca engegarà un nou BAT per reflexionar sobre la lluita i les guerres. Per fer-lo el fil conductor serà l’àlbum «L’enemic», de Davide Cali. Aquesta activitat s’ha inclòs dins el programa AIRE del departament d’Ensenyament de l’Ajuntament d’Igualada i es pot sol·licitar des de qualsevol centre educatiu de secundària.