• Terra d’oblit, d’Antoni Dalmau. L’autor igualadí és un gran coneixedor d’aquesta temàtica, de la qual n’ha escrit diversos llibres i guies de divulgació. Amb aquesta novel·la històrica es va endur el Premi Néstor Luján.
  • El càtar imperfecte, de Víctor M.Amela. Un llibre basat en fets i personatges  històrics que reconstrueix la vida quotidiana, somnis i creences d’un grapat d’heretges als albors del segle XIV.
  • El càtar proscrit, de Jaume Clotet. El protagonista és un cavaller occità lluita per preservar la memòria i l’honor d’uns homes i unes dones perseguits pels croats francesos: els càtars, un moviment religiós considerat una heretgia per l’Església de Roma.
  • La reina oculta, de Jordi Molist. Aquest és un dels llibres més coneguts de l’autor de novel·la històrica Jordi Molist. Des d’un estricte rigor històric, aquesta minuciosa reconstrucció es basa en el relat de la Cançó de la croada contra els albigesos,
  • Les dames del foc: els càtars i el Sant Grial, de Xavier Escura. L’autor de les memòries que conformen el llibre és Pere Roger de Mirapeis, cap militar de Montsegur i supervivent de la batalla de Muret.

Els càtars van representar una de les grans heretgies a què es va enfrontar l’Església catòlica a l’edat mitjana i van tenir una forta presència al sud de França, al Llenguador, on encara avui nombrosos castells ens parlen de les seves creences, basades en l’Evangeli de Sant Joan.

cinc càtars